post-koloniyalizm ötesi: küresel müştereğin üretimi

Sömürgecilik sonrası dünyada küresel bir müşterek var mıdır? Ne yazik ki, bu sorunun cevabı bugün fazlasıyla kolay görünüyor: küresel müşterek ne eski modern evrensellik kavramında – çünkü bunun kültürlere özgü olduğu anlaşıldı – ne de birbirlerini karşılıklı olarak onaylayan belli kültürlerin normatif eşitliğinde bulunuyor. Aksine, bu sorunun cevabı farklılıkların karşılıklı olarak etkileştiği ve birbiri ile karıştığı "kültürel tercüme" denilen sonsuz bir sürecin içinde bulunuyor. Bu sürecin kendine ait bir öznesi var: söz konusu yeni ulus-ötesi ve küresel kültür müştereğini üreten, severek tüketen ve de kuramsallaştıran yeni bir günümüz homo duplex’i. Ancak, aynı zamanda, homo duplex’in kendini siyasi ifade ediş şekli kültürel özgünlüğün bilinen eski kalıbını, kısacası ulus-devlet kavramını takip ediyor. Yani, homo duplex’in izlediği siyaset kültürel olarak kınadığı şeyler üzerine kurulu. Diğer yandan, homo duplex’in kültürel olarak yücelttiği şeylerin hiçbir siyasi değeri bulunmuyor. Bu ikilem ile açıkca mücadele edebilmek belki de zamanımızın en zor görevi.

Hito Steyerl
As a global working class, the working class of today is just as subaltern as the Italian peasants of the south in former times. Yet how can the people who are set in a transnational relation to one another by the flexible production chain of contemporary capitalism articulate their relationship to one another?
Ina Kerner
Critical Whiteness Studies are a flourishing project – both within the academy and beyond. Drawing on current publications in this field in German, and focusing on the notions of whiteness and of white privilege which are employed here, Ina points to some of the particular strenghts, as well as to current limits of the whiteness debate.
Isabell Lorey
Zur Unterscheidung zwischen Norm und Normalisierung
Ein zentrales Thema der Kritischen Weißseinsforschung ist die Problematisierung von Privilegien. Doch in ihrer auf Normen fokussierten Analyse inthronisiert sie nicht selten erneut ein weißes Subjekt zur eigenen Immunisierung.
Nikita Dhawan
Migrant Hybridism versus Subalternity
What are the consequences of a “discursive colonization” of subalternity by metropolitan postcolonialism? Is there a conflict of interest between migrant hybridism located in the “first world” and the indigenous subaltern woman in the rural “third world”. What is the postcolonial feminist to do in the face of her complicity in the failure of decolonisation? These are challenging questions that need to be addressed in the German-speaking context.
Vera Tollmann
Das globale Gemeinsame im Internet muss erst übersetzt werden
Da das digitale globale Gemeinsame nicht für alle erreichbar oder gleich bedeutend ist, also nicht von einer globalen Gesellschaft genutzt werden kann, weil das angebotene Wissen etwa nie für alle von Interesse ist, von allen verstanden werden kann und schlicht und einfach für einen Großteil nicht zugänglich ist, bleibt es ein uneingelöstes Versprechen.
Brigitta Kuster & Moise Merlin Mabouna
Videoloop, 7 min., 2006
Welche Perspektiven ergeben sich aus den Re-Präsenzen der Kolonialgeschichte in der Migration? „Note d’intention“ zu einem Videoprojekt von Brigitta Kuster und Moise Merlin Mabouna.
Hito Steyerl
Postcolonial Critique
The debate on cultural globalization also often involves so-called postcolonial theory. What does this encompass?

thematic strands

kültürleşme eleştirisi toplumsal bileşimin yeniden şekillenme süreci post-koloniyalizm ötesi: küresel müştereğin üretimi çok dillilik pratikleri ulusal dil politikalarına karşı all texts...

other languages

English Deutsch Español Français Hrvatski Türkçe